søndag den 5. juni 2011

Bagels - brug hænderne!

Jeg indrømmer det blankt: Hvis jeg var et dyr, ville jeg nok være et egern! Jeg lider nemlig af den der samler-mani, som også egernet besidder: Mit forråd er ubeskriveligt. Jeg kunne godt dokumentere det med et billede af vores spisekammer, men det ville blive for pinligt.
Men på en måde er det faktisk dejligt - for når man, som jeg, elsker madlavning og bagning, er man altid i stand til at lave noget spændende - eller variere det kendte.

Som nu i dag: Jeg skal bage bagels. Jeg har en helt fantastisk opskrift, som jeg eksperimenterede mig frem til - og det er dejligt nemt at variere - specielt når det er gærdej.

Grundopskriften lyder sådan: (24 bagels)

  • 1 pk. gær
  • 6 dl. lunken mælk
  • 100 g. smeltet smør
  • 50 g. sukker
  • 2 æg
  • 12 g. salt
  • 900 - 1000 g. hvedemel
  • 2-3 spsk. farin
Fremgangsmåde: Gær opløses i mælken. Smør, æggeblommer, sukker og salt tilsættes og melet æltes i til dejen har en passende konsistens. Hæver et lunt sted en time.
Dejen slås ned, æltes kort igennem og deles i 24 stykker. Formes til ringe med et ret stort hul i midten. Efterhæver i 10 min.
En stor gryde vand bringes i kog med farin. Bagels sænkes ned i det simrende vand - 3 - 4 ad gangen. Koges ½ min, vendes med en hulske og koges ½ min. på den anden side.
Tages op, sættes på bageplader med papir, pensles med æggehvide og bages ved 200 grader ca. 15 min.
Er meget fryseegnede - pakkes lune i frostposer, der lukkes tæt med det samme og nedfryses, når de er kølet helt af.

Se, det var grundopskriften. Men den kan varieres i det uendelige. I dag har jeg valgt at bruge et par store håndfulde fuldkornshvedemel. Og her er et tip fra en gammel bagermester, jeg kendte engang: Hvis man bruger fuldkornsmel, kornkerner osv. er det en rigtig god ide at skolde det først. Dvs. overhæld den ønskede mængde med spilkogende vand og lad det stå og trække, til det er håndvarmt  - konsistensen er som stiv havregrød. Tilsæt det før hvedemelet, når du laver dejen. Du skal sikkert bruge lidt mere hvedemel, da der er mere væske - men det gør du bare.
Og lad det være mig tilladt at komme med et par opfordringer: Brug fantasien - og erstat nogle af ingredienserne med noget andet: Sukker kan erstattes med honning, sirup, muscovada osv. Du kan tilsætte hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner, hakkede nødder, mandler, krydderurter osv. osv. - uden at ændre på væskemængden, da disse ingredienser ikke suger væske til sig. Smør kan erstattes med rapsolie, olivenolie, majsolie osv. Mælk kan erstattes med vand, surmælksprodukt eller en blanding. Har du noget mælk, som er blevet sur (ikke rådden!) er der alt mulig grund til at bruge den til at bage med.
Og væn dig til at bruge hænderne: Prøv engang at tage en håndfuld mel og vej den - jeg har ca. 40 g. mel i min hånd. Gør det samme med sukker - der går ikke lang tid, før du har udviklet en "fingerspitzgefühl" og ikke behøver at veje tingene mere.
Brug også fingrene, når du pensler bagværk med æg eller andet. Dyp 2-3 fingre og pensl med dem - du har meget mere føling med tingene og du sparer opvasken.
Og sidst, men ikke mindst: Vær ikke bange for at eksperimentere. Skulle det gå helt galt - brødet bliver tørt/fladt eller andet - så blend det til rasp eller gi' det til ænderne. Du har ikke mistet en formue, men du er blevet en masse erfaringer rigere - og erfaringer mister man som bekendt aldrig igen!!

Skoldet fuldkornsmel

Bagels bliver kogt
Bagte bagels. Disse er meget lyse - er ikke bagt så længe, da jeg fryser dem og de får kulør, når jeg varmer dem ved 220 grader i 8-10 minutter - lige fra fryseren.

lørdag den 4. juni 2011

Skadedyr og vagtler!



Så er Noahs Ark igen blevet udvidet: Denne gang med 3 små vagtler, som skal gøre nytte i drivhuset. Vores lille nektarin-træ er blevet angrebet af spindemider og der er myrer i overflod i drivhuset. I stedet for at bruge vamle sprøjtegifte har jeg valgt at indkøbe 3 vagtler, som nu er flyttet ind i varmen.
Og de er bare så søde! I løbet af en dag er de faktisk blevet tamme - de kommer gerne hen og "snakker", når man bare går forsigtigt rundt derinde - og så er de nemme at lokke med lidt birkes eller sesamfrø, som de bare elsker.
De ankom i går eftermiddags - og allerede her i formiddag er der ikke en myre at se i drivhuset. Så man må sige, de gør det godt. Vi er spændte på at se, om der også kommer gang i noget æglægning på et tidspunkt - men foreløbig skal de lige blive "voksne".

Og så har vi jordens mest forkælede ælling gående rundt. Den er eneste resultat fra vores ene moskusand - og den går nu rundt og prinser den sammen med sin mor og gæssene. Især er gasen meget obs på at passe på den lille - alt, hvad der kommer i nærheden af hans "plejesøn" bliver omgående jaget væk. Sjovt, at nogle dyr bare adopterer hinandens unger uden vrøvl og bøvl - det var der mange mennesker, der kunne lære noget af!!
Plejefar, mor og lille forkælede ælling!